Resepi Masakan Kampung Kelantan

Resepi Masakan Kampung Kelantan

BAHAN-BAHAN resepi jala mas masakan kelantan :
  • 500g tepung pulut
  • 2 cawan air (bergantung kepada jenis tepung pulut)
  • 1 sudu teh kapur
  • sedikit minyak masak
  • daun pisang untuk menampung
  • 1/2 cawan beras pulut (basuh, longkang dan goreng tanpa minyak sehingga kuning)
  • 1/2 lobak kelapa (muda yang lebih baik untuk kek) dan tambah sedikit garam
  • 2-3 anise pulley besar (brown sugar) + 2 cawan air dan biarkan mereneh sehingga anise cecair
    Jika tebal Tambah air, apatah lagi sedang2
Arahan Membuat resepi masakan melayu kelantan :
  1. menggabungkan tepung, beras pulut, dan limau nipis dan masukkan air sedikit demi sedikit sambil
    campuran adunan untuk membentuk doh seperti membuat onde2 atau Puteri mandi.
  2. memohon minyak ke dalam kuali leper, hutan daun pisang. Letakkan adunan tepung, meratakan dan kukus sehingga masak.
  3. gunakan garpu atau tajam batang paip untuk mendapatkan campuran, jika kek tidak melekat menandakan dilakukan adalah…
  4. meninggalkan cool, kemudian dipotong menjadi kepingan kecil daripada ibu jari, agak2 boleh masuk mulut la.
  5. Campurkan bersama kelapa parut atas pinggan tadi.
  6. Tabur beras pulut goreng, dan menurun dalam gula air adalah lazat.
Demikian artikel kami tentang aneka resepi masakan kelantan semoga dapat membantu anda dalam membuat resepi masakan lauk pauk kelantan . Selamat Mencuba
( Kredit )
Jangan lupa Like & SHARE jika anda suka masakan ini...

No comments

Theme images by kcline. Powered by Blogger.