Resipi Rebung Aur Masak Lemak Cili Api

Rebung Aur ataupun rebung buluh juga menjadi satu pilihan untuk dimasak dan dihidangkan sebagai menu makan tengahari atau malam. Jom cuba resipi Rebung Aur Masak Lemak Cili Api.
Bahan-bahan (3-4 org makan)
Rebung aur anggaran dalam setengah kilo
Segenggam cili padi
2 batang cili merah
6 biji bawang merah
1 cm halia
1 cm kunyit hidup
2 keping asam gelugur
2 batang serai dititik
2 cawan santan pekat
Garam dan gula secukup rasa
Cara-cara:
1.  Rebung ditetak-tetak dan dihiris lalu dicelur, dan dibuang airnya sebanyak 2 kali bagi menghilangkan rasa pahitnya.
2.  Cili, bawang, kunyit dan halia dimesin halus.
3.  Masukkan semua bahan ke dalam periuk. Panaskan sambil dikacau. Apabila sudah menggelegak, perasakan garam dan gula.
4.  Biarkan seketika. Kemudian, boleh dihidangkan.
p/s: Rebung yang digunakan dalam resipi ini adalah rebung yang segar dari pokok. Oleh itu, rebung tersebut perlu dicelur 2 kali sebelum dimasak untuk menghilangkan rasa pahitnya.
Jangan lupa click like & share di bawah..
Like & Share..

No comments

Theme images by kcline. Powered by Blogger.