Resepi Masakan Kampung Kelantan
Resepi Masakan Kampung Kelantan
BAHAN-BAHAN resepi jala mas masakan kelantan :
- 500g tepung pulut
- 2 cawan air (bergantung kepada jenis tepung pulut)
- 1 sudu teh kapur
- sedikit minyak masak
- daun pisang untuk menampung
- 1/2 cawan beras pulut (basuh, longkang dan goreng tanpa minyak sehingga kuning)
- 1/2 lobak kelapa (muda yang lebih baik untuk kek) dan tambah sedikit garam
- 2-3 anise pulley besar (brown sugar) + 2 cawan air dan biarkan mereneh sehingga anise cecair
Jika tebal Tambah air, apatah lagi sedang2
Arahan Membuat resepi masakan melayu kelantan :
- menggabungkan tepung, beras pulut, dan limau nipis dan masukkan air sedikit demi sedikit sambil
campuran adunan untuk membentuk doh seperti membuat onde2 atau Puteri mandi. - memohon minyak ke dalam kuali leper, hutan daun pisang. Letakkan adunan tepung, meratakan dan kukus sehingga masak.
- gunakan garpu atau tajam batang paip untuk mendapatkan campuran, jika kek tidak melekat menandakan dilakukan adalah…
- meninggalkan cool, kemudian dipotong menjadi kepingan kecil daripada ibu jari, agak2 boleh masuk mulut la.
- Campurkan bersama kelapa parut atas pinggan tadi.
- Tabur beras pulut goreng, dan menurun dalam gula air adalah lazat.
Baca juga : Resepi Masakan Rebung Aur
Demikian artikel kami tentang aneka resepi masakan kelantan semoga dapat membantu anda dalam membuat resepi masakan lauk pauk kelantan . Selamat Mencuba
( Kredit )
Jangan lupa Like & SHARE jika anda suka masakan ini...
No comments